Jakiś czas temu podałam przepis na ryż z cebulką i jajkiem. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać go jako farsz do naleśników. Pyszne, idealne danie na postne dni, oraz dla osób nie spożywających mięsa.
Naleśniki z pysznym farszem jajeczno ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie farszu:
Cebulę, czosnek, szczypiorek lub pomidor pokroić w kosteczkę. Rozgrzać masło z olejem i zeszklić cebulę, dodać szczypiorek, czosnek a po chwili ryż, chwilę podsmażyć i wlać jajka roztrzepane ze śmietaną, ogrzewać na małym ogniu tylko do ścięcia jajek, doprawić do smaku solą, pieprzem.
Wykonanie naleśników:
Z w/w składników na ciasto usmażyć naleśniki.
2.Na każdy naleśnik nakładać po łyżce farszu, zwijać w kopertę i obsmażyć na rumiano,na rozgrzanym maśle z olejem.
Podać z czerwonym barszczykiem.
Komentarze