Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną a la krupnik

4.98 (154 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Pyszna, delikatna, lekkostrawna zupa. To taka bezmięsna wersja krupniku. Idealna dla osób na diecie. Moi bliscy bardzo ją lubią, szczególnie córeczki. To świetna propozycja zarówno na obiad jak i kolację.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • ok. 2 litry domowego bulionu warzywnego,
    4-6 średnich ziemniaków,
    1 mała marchewka ( ok. 40g),
    kawałek pietruszki, selera (razem ok 40g),
    ząbek czosnku,
    5-6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej,
    naturalna Vegeta ( najlepiej domowa),
    sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka, maggi (opcjonalnie),
    łyżka masła (opcjonalnie),
    odrobina mleka lub śmietany (opcjonalnie jeśli lubimy zabielane zupy),
Wystaw ocenę:

4.98 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną a la krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Selera, pora i marchewkę również obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( można też pokroić w małą kostkę). Czosnek drobno posiekać.
    Kasze przepłukać pod bieżącą wodą.
    Do gorącego bulionu dodać ziemniaki, selera, pietruszkę, marchewkę, ząbek czosnku oraz kaszę, posiekana natkę pietruszki i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie.
    Przyprawić według uznania. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać trochę wody.
    Do gotowej zupy możemy dodać mało i zabielić mlekiem lub śmietaną według uznania.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować