Zalewajka- smak dzieciństwa
- wyświetlono: 76549 |
- dodany do książki kucharskiej: 17 |
- polecenia: 4
To najprostsza, najszybsza z zup. Ulubiona- moich domowników. Dzieci twierdzą, że moja zalewajka jest najlepsza na świecie.
30min PT30M
Składniki
1 kg obranych ziemniaków3 ząbki czosnku
posiekany świeży koperek, ok. 2 łyżki
2 czubate łyżki masła
sól, czarny pieprz, przyprawa uniwersalna., kwasek cytrynowy- do smaku
grzybki suszone, ok. 2 sztuk
Zaprawka:
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 płaskie łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania przepisu:
Zalewajka- smak dzieciństwa
1. Grzyby suszone zalewamy na noc wodą.
Ziemniaki obieramy, myjemy. Kroimy w kostkę.
Zalewamy zimną wodą. Gotujemy razem z grzybami., które wcześniej kroimy w paski. Na średnim ogniu.
Wsypujemy sól, przyprawa uniwersalna, koperek. Dodajemy masło.2. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie- dodajemy zmiażdżony czosnek.
Uzupełniamy zupę wodą. Nie powinna być zbyt gęsta, ani za rzadka.3. Z mąki i śmietany robimy zaprawkę. Mieszamy. Wlewamy nieco wrzącej zupy. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
4. Do zupy wlewamy zaprawkę. Krótko zagotowujemy, na małym ogniu.
5. Doprawiamy do smaku pieprzem- ma być go sporo i kwaskiem cytrynowym. Kwasku dodajemy szczyptę. Ma być lekko wyczuwalny w smaku, nie dominujący.
6. Grzyby suszone.
7. Gorącą zupę rozlewamy na talerze.
8. Podajemy z pieczywem na obiad .
9. Smacznego ;)
Jeśli posmakowała Ci te zupa, zobacz inne pomysły na zupy dla dzieci.
Porady
Pochodzę z Kielecczyzny.
Zalewajka, to popularna tam zupa. Każda gospodyni ma swój przepis. Mój jest zmodyfikowany z przepisów Babuni i Mamy.
Mama wlewa żurek, a Babunia- domowy barszcz wlewała. A ja- tylko kwasek.
Zamiast suszonych, możemy dodać świeże grzyby, ale te twarde, np zieleniatki, kurki, prawdziwki.
Cały smak tej bardzo prostej, szybkiej zupy, polega na idealnym doprawieniu.
Zamiast masła można dodać stopione skwarki lub pokroić w kostkę kiełbaskę cienką.
Zupę można ugotować na drobiowych skrzydełkach.
Ziemniaki powinny być po ugotowaniu, nadal w kostce. Nie wolno ich rozgotować.
Wodę z grzybów możemy wykorzystać np do sosu.
Czas przygotowania zależy od ziemniaków. Jeśli są młode- gotują się szybciej.
Zupa jest syta, rozgrzewa w chłodne dni.
Smakami dominującymi w tej zupie mają być świeży koper, czosnek, pieprz i lekka kwaskowość, oraz grzyby.
Koperek musi być zielony, świeży.
Kolorek zupy zależy od jakości masła i przyprawa uniwersalna.. Powinna być mocno żółta.
Komentarze