Zalewajka- smak dzieciństwa

  • wyświetlono: 65547 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 4

To najprostsza, najszybsza z zup. Ulubiona- moich domowników. Dzieci twierdzą, że moja zalewajka jest najlepsza na świecie.

  • 30min

Składniki

1 kg obranych ziemniaków
3 ząbki czosnku
posiekany świeży koperek, ok. 2 łyżki
2 czubate łyżki masła
sól, czarny pieprz, przyprawa uniwersalna., kwasek cytrynowy- do smaku
grzybki suszone, ok. 2 sztuk

Zaprawka:
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 płaskie łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

Zalewajka- smak dzieciństwa

  • gotowanie zupy- zalewajki1. Grzyby suszone zalewamy na noc wodą.
    Ziemniaki obieramy, myjemy. Kroimy w kostkę.
    Zalewamy zimną wodą. Gotujemy razem z grzybami., które wcześniej kroimy w paski. Na średnim ogniu.
    Wsypujemy sól, przyprawa uniwersalna, koperek. Dodajemy masło.
  • zmiażdżony czosnek w zalewajce2. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie- dodajemy zmiażdżony czosnek.
    Uzupełniamy zupę wodą. Nie powinna być zbyt gęsta, ani za rzadka.
  • śmietana plus mąka- zaprawka3. Z mąki i śmietany robimy zaprawkę. Mieszamy. Wlewamy nieco wrzącej zupy. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
  • zalewajka z zaprawką4. Do zupy wlewamy zaprawkę. Krótko zagotowujemy, na małym ogniu.
  • doprawianie zalewajki pieprzem5. Doprawiamy do smaku pieprzem- ma być go sporo i kwaskiem cytrynowym. Kwasku dodajemy szczyptę. Ma być lekko wyczuwalny w smaku, nie dominujący.
  • suszone grzyby6. Grzyby suszone.
  • zalewajka7. Gorącą zupę rozlewamy na talerze.
  • zupa zalewajka8. Podajemy z pieczywem na obiad .
  • zupa zalewajka9. Smacznego ;)

Porady

Pochodzę z Kielecczyzny.
Zalewajka, to popularna tam zupa. Każda gospodyni ma swój przepis. Mój jest zmodyfikowany z przepisów Babuni i Mamy.
Mama wlewa żurek, a Babunia- domowy barszcz wlewała. A ja- tylko kwasek.
Zamiast suszonych, możemy dodać świeże grzyby, ale te twarde, np zieleniatki, kurki, prawdziwki.
Cały smak tej bardzo prostej, szybkiej zupy, polega na idealnym doprawieniu.
Zamiast masła można dodać stopione skwarki lub pokroić w kostkę kiełbaskę cienką.
Zupę można ugotować na drobiowych skrzydełkach.
Ziemniaki powinny być po ugotowaniu, nadal w kostce. Nie wolno ich rozgotować.
Wodę z grzybów możemy wykorzystać np do sosu.
Czas przygotowania zależy od ziemniaków. Jeśli są młode- gotują się szybciej.
Zupa jest syta, rozgrzewa w chłodne dni.
Smakami dominującymi w tej zupie mają być świeży koper, czosnek, pieprz i lekka kwaskowość, oraz grzyby.
Koperek musi być zielony, świeży.
Kolorek zupy zależy od jakości masła i przyprawa uniwersalna.. Powinna być mocno żółta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyczosnekziemniakiśmietanadla dziecimój pomysłmama_mnie_nauczyłakuchnia regionalnasmak dzieciństwaszkoła_babcigrzyby suszonedla niejadkówjarskie daniekwasek cytrynowysyta potrawarozgrzewające daniekoperek zielonykuchnia oszczędnej gospodyniulubiona zupa moich bliskichpostna zupa na chłodne dnizupa za grosikZalewajka- smak dzieciństwazalewajka świetokrzyska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zalewajka

Dodane przez: Gosia123

Zalewajka

Pyszna, pożywna i prosta wykonaniu...

żurek

Dodane przez: Aninka88

ZALEWAJKA

prosta zupa ale ... jaka pyszna

image-1un406t

Dodane przez: paolineczka

Zupa zalewajka

Zalewajka - prosta zupa, którą...

image-1dyvm1e

Dodane przez: malesia3

Zalewajka

Pyszna alternatywa dla tradycyjnego...

Zalewajka

Dodane przez: czarrna

Zalewajka

Kwaskowa i aromatyczna. Jak na...

zalewajka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Krakowska zalewajka.

Tradycyjna zalewajka. Jest lżejsza...