To najprostsza, najszybsza z zup. Ulubiona- moich domowników. Dzieci twierdzą, że moja zalewajka jest najlepsza na świecie.
4.96 (182 ocen)
Porady
Pochodzę z Kielecczyzny. Zalewajka, to popularna tam zupa. Każda gospodyni ma swój przepis. Mój jest zmodyfikowany z przepisów Babuni i Mamy. Mama wlewa żurek, a Babunia- domowy barszcz wlewała. A ja- tylko kwasek. Zamiast suszonych, możemy dodać świeże grzyby, ale te twarde, np zieleniatki, kurki, prawdziwki. Cały smak tej bardzo prostej, szybkiej zupy, polega na idealnym doprawieniu. Zamiast masła można dodać stopione skwarki lub pokroić w kostkę kiełbaskę cienką. Zupę można ugotować na drobiowych skrzydełkach. Ziemniaki powinny być po ugotowaniu, nadal w kostce. Nie wolno ich rozgotować. Wodę z grzybów możemy wykorzystać np do sosu. Czas przygotowania zależy od ziemniaków. Jeśli są młode- gotują się szybciej. Zupa jest syta, rozgrzewa w chłodne dni. Smakami dominującymi w tej zupie mają być świeży koper, czosnek, pieprz i lekka kwaskowość, oraz grzyby. Koperek musi być zielony, świeży. Kolorek zupy zależy od jakości masła i przyprawa uniwersalna.. Powinna być mocno żółta.
Jeśli posmakowała Ci te zupa, zobacz inne pomysły na zupy dla dzieci.
Komentarze