Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Jagodzianki kojarzą mi sie z latem I plażą, jednak proponuje zrobić je w domu I poprostu zabrać ze soba.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 ml mleka
    50 g cukru
    25 g świeżych drożdży
    75 g masła
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    Do nadzienia:
    1 kg jagód
    3 łyżki cukru pudru
    LUKIER
    1 bialko
    1,5 szk cukru pudru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jagodzianki Przekąski

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lekko ciepłe mleko mieszamy z łyżeczka cukru, pokruszonymi drożdżami I 5 lyżkami mąki. Przykrywamy ściereczka I odstawiamy na 20 minut.
    Reszte mąki wsypujemy do miski dodajemy cukier sól I mieszamy . Dodajemy jajko miękkie masło I wyrośniety zaczyn.
    Wszystko wyrabiamy I odstawiamy do momentu podwojenia swojej objętości.
    Po wyrośnieciu ciasto przekladamy na blat podsypany mąką I uformować wałek, ktory dzielimy na około 20 porcji
    Jagody oczyscic I wymieszac z cukrem pudrem. Kazdy kawałek ciasta formujemy w kulke I rozpłaszamy. Na środek.ukladamy jagidy I zlepiamy brzegi. Formujemy podłużną bułeczke, układamy na papierze do pieczenia łączeniem do dołu.
    W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut do zarumienienia .
    Gotowe jagodzianki smarujemy lukrem .

Porady

Jagodzianki możemy też posypać cukrem pudrem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować