1.Lekko ciepłe mleko mieszamy z łyżeczka cukru, pokruszonymi drożdżami I 5 lyżkami mąki. Przykrywamy ściereczka I odstawiamy na 20 minut.
Reszte mąki wsypujemy do miski dodajemy cukier sól I mieszamy . Dodajemy jajko miękkie masło I wyrośniety zaczyn.
Wszystko wyrabiamy I odstawiamy do momentu podwojenia swojej objętości.
Po wyrośnieciu ciasto przekladamy na blat podsypany mąką I uformować wałek, ktory dzielimy na około 20 porcji
Jagody oczyscic I wymieszac z cukrem pudrem. Kazdy kawałek ciasta formujemy w kulke I rozpłaszamy. Na środek.ukladamy jagidy I zlepiamy brzegi. Formujemy podłużną bułeczke, układamy na papierze do pieczenia łączeniem do dołu.
W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut do zarumienienia .
Gotowe jagodzianki smarujemy lukrem .
Komentarze