Maślane jagodzianki z kruszonką

  • wyświetlono: 231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Najpyszniejsze bułeczki z jagodami! Puchate maślane ciasto drożdżowe, duża ilość jagód oraz chrupiąca kruszonka, koniecznie do upieczenia choć raz w jagodowym sezonie. Nie ma lata bez jagodzianek . Najlepszy przepis na słodkie bułeczki, zawsze wychodzą cudowne.

IMG_20190918_121058
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
1 kg mąki pszennej typ 500
½ litra mleka
2 torebki suszonych drożdży
20 dag cukru
20 dag masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
Duża szczypta soli

Nadzienie:
1 litr jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na każdą jagodziankę 1 łyżeczka cukru

Do posmarowania:
1 małe jajko
1 łyżka mleka

Kruszonka:
8 łyżek mąki pszennej
5 dag masła
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania przepisu:

Maślane jagodzianki z kruszonką

  • 1. Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić-może być lekko ciepłe.
    Mąkę pszenną wymieszać w dużej misce razem z drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, wbić jajka oraz ciepłe mleko i całość wyrobić aż składniki się połączą.
    Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać długo do momentu aż zacznie odchodzić od rąk oraz ścianek miski. Lekko oprószyć wierzch mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny aby dobrze wyrosło.

    Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na matę lub stolnicę dość dobrze oprószoną mąką uformować gruby wałek i odcinać nożem jednakowe porcje ciasta, mnie wyszło 20 sztuk.
  • 2. Nadzienie:

    Jagody jeśli są czyste to staramy się ich nie płukać wcale, jeśli płuczemy to trzeba dobrze wysuszyć, wsypać do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną , dobrze wymieszać .

    Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w kulę na środku ciasta wyłożyć 2 łyżki jagód, posypać łyżeczką cukru i zlepić brzegi tak jak zlepiamy pierogi. Gotowe bułeczki przyklepać lub ładnie uformować , układać na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zlepieniem do dołu.

    Składniki kruszonki połączyć, rozetrzeć w palcach aż uzyskamy mokrą kruszonkę

    Bułeczki posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z mlekiem . Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 20-25 minut do zrumienienia.


    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimadrożdżowesłodkościna słodkoMama mnie nauczyłakruszonkadla dziecibułeczkiwiosnatania kuchniajesieńdla gościjagodziankibułki z jagodamibułki z kruszonką

Komentarze

Podobne przepisy

mak

Dodane przez: dusiowa

MAKOWIEC Z MAŚLANĄ KRUSZONKĄ

zaczyn: 50 g świeżych drożdży łyżka...

Drożdżówka z malinami i truskawkami pod maślaną kruszonką

Dodane przez: rena123

Drożdżówka z malinami i truskawkami pod maślaną...

Ciasto drożdżowe na suszonych drożdżach...

tarta

Dodane przez: Anitka0804

Tarta z prażonymi jabłkami pod maślaną kruszonką

Banalnie prosta tarta z polskich...

Sernik z truskawkami na daktylowym spodzie

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik z brzoskwinią i bezą pod maślaną kruszonką

Sernik z brzoskwinią i bezą pod...

Jagodzianki

Dodane przez: Świeca Urszula

Jagodzianki

Jagodzianki upiekłam ze świeżych...

Jagodzianki

Dodane przez: Ola1984

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE