1.1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, całym jajkiem oraz szczypta soli.
Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.
3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 9 kulek. Każda ma ważyć około 70 g.
4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną.
Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm.
Na taki placuszek nakładamy po łyżce jagód, szczelnie zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem i obsypujemy kruszonką (smarowanie i kruszonkę możemy pominąć ). Pieczemy je w 180 stopniach przez około 20-25 minut do.
Po upieczeniu jagodzianki wykładamy na kratkę aby przestygły, a następnie je lukrujemy. Smacznego !!!
Komentarze