• 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Czy ktoś się oprze taki pysznym, nadzianym bułeczką ? Chyba nie ;)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na zaczyn:


    25 g drożdży
    125 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    Na ciasto:
    300 g mąki
    1 całe jajko kl. M
    3 łyżki cukru
    około 50 g masła roztopionego
    parę kropel esencji waniliowej
    szczypta soli
    Nadzienie:
    150 g jagód
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżki bułki tartej lub 3/4 łyżki skrobi ziemniaczanej
    Kruszonka (możemy pominąć)

    4 łyżki cukru
    6 łyżek mąki
    60-70 g masła
    odrobina jajka do posmarowania drożdżówek po wierzchu
    Lukier:
    2 łyżki gorącej wody
    około 3/4 szkl cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Jagodzianki Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, całym jajkiem oraz szczypta soli.
    Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
    Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
    Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.
    3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 9 kulek. Każda ma ważyć około 70 g.
    4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną.
    Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm.
    Na taki placuszek nakładamy po łyżce jagód, szczelnie zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    5. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem i obsypujemy kruszonką (smarowanie i kruszonkę możemy pominąć ). Pieczemy je w 180 stopniach przez około 20-25 minut do.
    Po upieczeniu jagodzianki wykładamy na kratkę aby przestygły, a następnie je lukrujemy. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody Cukier Posypka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować