Blok drobiowy z czosnkiem niedzwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Mięso dzielimy na połowę , myjemy i osuszamy . Jedną część mielimy na drobnym sicie a drugą część kroimy w nie symetryczne kawałki .
Wkładamy oba obrobione mięsa do miski przyprawiamy solą peklową, czosnkiem niedziedzim , papryką i pieprzem . Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę . Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy suchą żelatynę i dolewamy szklankę zimnej wody . Wyrabiamy aż mięso wchłonie wodę . Odstawiamy na 24 godziny do lodówki . Przygotowujemy osłonki białkowe z jednej strony spinamy metalowym klipsem . Wkładamy bardzo ciasno mięso do osłonki formując formę okrągłego batonu. Spinamy drugi koniec delikatnie by nie uszkodzić osłonki i by mięso nie wypłynęło . Gotowy baton wkładamy ciasno do szynkowara , zamykamy i wkładamy szynkowar do garnka wypełnionego wodą do poziomu gdzie mniej więcej się znajduje baton . Parzymy w 79 stopniach przez prawie 2 godziny .
Bardzo delikatnie zlewamy wodę z szynkowara by się nie poparzyć , studzimy batony i po wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki .
Rano zdejmujemy osłonkę i cieszmy się własną zdrową wędliną drobiową.
Smacznego
Komentarze