Zdrowe pulpeciki z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Kaszę jaglaną ugotować i ostudzić. Białą i jasnozieloną część pora umyć i pokroić na plasterki następnie zeszklić na łyżce oliwy lub oleju i ostudzić.Kaszę i pora włożyć do miksera dodać odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy, starty czosnek, listki natki oraz łyżkę oliwy lub oleju i zmiksować. Następnie ulepić ok.15 kuleczek lub kilka większych i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 25 minut.
2.Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i zrumienić stary lub pokrojony czosnek.Wlać pomidory z puszki, doprawić wedle uznania i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut, następnie zmiksować blenderem i wsypać listki bazylii.
3.Jeżeli posiadamy spiralizer cukinie pokroić na wstążki. Gdy nie posiadamy tego urządzenia kroimy na dłuższe,cienkie, wijące się plasterki i wrzucamy na kilkanaście sekund do wrzątku.
4.Na talerze nakładamy pokrojoną cukinie, polewamy gładkim sosem pomidorowym a następnie układamy pulpeciki i dekorujemy.
Porady
Nie należy przesadzać z dodaniem kuminu rzymskiego gdyż zdominuje on całe danie.
Komentarze