Mięsne pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Aromatyczny, pachnący pomidorami i papryką sos w połączeniu z soczystymi mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu i sycący obiad.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pulpety:
    300g fileta z kurczaka
    300g mięsa z łopatki wieprzowej
    200g mięsa z wołowiny
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek natki z pietruszki
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    sól
    pieprz
    olej

    Sos pomidorowy z warzywami:
    1czerwona cebula
    3 białe cebule
    2 ząbki czosnku
    2 czerwone papryki
    1 żółta papryka
    4 pomidory
    500g przecieru pomidorowego
    4cm imbiru
    1 łyżka przyprawy garam masala
    1 pęczek natki z pietruszki
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Mięsne pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety:
    Mięso z łopatki, wołowinę i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, majeranek, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej mięsnej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • 2. Sos pomidorowy z warzywami:
    Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w większą kostkę. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać przyprawę garam masala, pokrojone papryki, pomidory i całość chwilę smażyć. Następnie dodać starty imbir, wlać przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać podsmażone pulpeciki i chwilę dusić na wolnym ogniu.
  • 3. Gotowe pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym podawać z ryżem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować