Sycące pulpeciki z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

Sycące z dodatkiem ryżu i w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • Pulpety:
    1kg mięsa mielonego
    1torebka ryżu
    3cebule
    3ząbki czosnku
    sół, pieprz vegeta
    2jajka mąka ziemniaczana
    3łyżki bułki tartej

    Sos pomidorowy:
    1cebula
    1ząbek czosnku
    1marchewka
    1słoiczek koncentratu pomidorowego
    1śmietana 18%

    Dodatkowo:
    3l. wody
    kawałek pora
    1kostka rosołowa
    1marchewka
    1pietruszka
    1ząbek czosnku
    kawałek selera
    4kulki pieprzu ziarnistego
    liść laurowy
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Pulpety

Sycące pulpeciki z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotuj przez 10min. Cebule podsmaż z czosnkiem. Ugotowany ryż dodaj do cebuli-podsmaż. Zimne dodaj do mięsa mielonego. Wbij jajka i dodaj bułke tartą. Przypraw do smaku. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtocz w mące.
  • 2. Do garnka z zimną wodą wrzucam warzywa oraz kostkę rosołową. Przypraw. Gotuj do miękkości jarzyn
  • 3. Na koniec wykładamy warzywa, a wkładamy pulpety i gotujemy ok. 30min., często mieszając.
  • 4. Sos: Cebulę podsmaż na oliwie, następnie dodaje ugotowane warzywa oprócz pora i podsmażam kilka minut. W następnej kolejności dodać koncentrat i dusić przez chwilę. Wszystko zblenderować. Dodać śmietanę i przyprawić wg uznania. Przygotowany sos wlać do wywaru z pulpetami i razem podgotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować