Pulpeciki drobiowe z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 25 minut.
Pierś z indyka mielimy (przy okazji odkryłam, że nadaje się do tego świetnie blender ;))
Marchew, seler, pietruszkę również miksujemy w blenderze (chyba, że ktoś lubi trzeć na tarce).
Mięso, ryż i warzywa wrzucamy do jednej miski – dodajemy jajo, bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz, majeranek) – całość mieszamy.
Z masy formujemy kulki – wrzucamy do wody z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi.
Pulpeciki gotujemy przez ok. 20 minut.
Wyjmujemy je z wody i robimy sos – dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy niewielką ilością mąki oraz doprawiamy do smaku – na koniec wsypujemy natkę pietruszki.
Do gotowego sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Komentarze