Pulpeciki drobiowe z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne i zdrowe pulpeciki drobiowe.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 5 - 6 porcji:

    Pierś z indyka - ok. 500g
    Ryż naturalny - 100g
    Marchew - duża sztuka
    Seler - pół średniej sztuki
    Pietruszka - sztuka
    Jajo - sztuka
    Pełnoziarnista starta bułka - 1/2 szklanki
    Koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki
    Mąka graham (do zaprawienia)
    Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chili, ostra papryka, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki drobiowe z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 25 minut.
    Pierś z indyka mielimy (przy okazji odkryłam, że nadaje się do tego świetnie blender ;))
    Marchew, seler, pietruszkę również miksujemy w blenderze (chyba, że ktoś lubi trzeć na tarce).
    Mięso, ryż i warzywa wrzucamy do jednej miski – dodajemy jajo, bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz, majeranek) – całość mieszamy.
    Z masy formujemy kulki – wrzucamy do wody z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi.
    Pulpeciki gotujemy przez ok. 20 minut.
    Wyjmujemy je z wody i robimy sos – dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy niewielką ilością mąki oraz doprawiamy do smaku – na koniec wsypujemy natkę pietruszki.
    Do gotowego sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować