Pulpeciki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Takie małe pulpeciki w sosie pomidorowym dość często przyrządzam na obiad, można je podać z makaronem, ziemniakami. Ja najczęściej jadam je z samymi warzywami, bardzo mi smakują.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
    0,5 litra przecieru pomidorowego
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    5 ziaren pieprzu
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    Sól, pieprz
    Słodka i ostra papryka
    2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy małe okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, układamy pulpeciki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz niewielką ilość wody, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotowujemy. Przekładamy podsmażone pulpeciki, gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dodajemy suszoną bazylię oraz oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować