Pyszne, sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
15 g suszonych grzybów mun
90g pędów bambusa
200g makaronu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 piersi z kurczaka
Kawałek imbiru wielkości kciuka
2 ząbki czosnku
Kolendra lub natka pietruszki do posypania
Smażony makaron z kurczakiem po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron. Przesmażamy wszystko kilka minut. Serwujemy posypane kolendra lub natka pietruszki.
Komentarze