Krucha, soczysta rolada z indyka, nadziewana ziołowym serkiem, szpinakiem i papryką. Pieczona w rękawie, dzięki czemu jest bardzo soczysta i delikatna. Do niej proponuję puree z ziemniaków z dodatkiem fenkułu.
40 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1 kg fileta z indyka (w całości)
150 g młodego szpinaku
200 g serka twarogowego ziołowego
1 czerwona papryka
Przyprawy :
Sól, pieprz
wędzona papryka
suszony tymianek
granulowany czosnek
3-4 łyżki oleju do smażenia
4 szalotki
4 Gałązki rozmarynu
1 szklanka bulionu
Worek do pieczenia
Sznurek bawełniany
Pure:
1 kg ziemniaków
2 fenkuły
Ok. 200 ml mleka
3 łyżki masła
Sól
Gałka muszkatołowa
Rolada z indyka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz. Ostrym nożem rozetnij by powstał duży płat, rozbij tłuczkiem by filet miał jednakową grubość. Zewnętrzną stronę natrzyj solą, pieprzem i reszta przypraw.
2.Szpinak umyj, osusz, na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zblanszuj krótko szpinak. Ostudź. Odsącz z nadmiaru płynu i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Dopraw solą i pieprzem. Paprykę pokrój w paski.
3.Na wewnętrzną stronę fileta rozsmaruj nadzienie, ułóż paski papryki, zawiń ciasno i zwiąż sznurkiem.
4.Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, podsmaż roladę z każdej strony aby była rumiana. Przygotuj worek do pieczenia.
5.Szalotki obierz, przekrój na pół, włóż do worka do pieczenia, wloz roladę, wlej bulion i dodaj gałązki rozmarynu. Worek zawiąż z obydwu stron. Z góry ponakluwaj nożem w kilku miejscach (zapobiegnie to rozerwanie worka podczas pieczenia).
6.Roladę piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut. Po upieczeniu zostaw na ok 10 minut, wtedy pokrój w plastry.
7.Na puree: ziemniaki obierz, pokrój w mniejsze kawałki, fenkuły pokrój na 4 części. Razem z ziemniakami ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Tłuczkiem do ziemniaków zgnieć na puree. Dodaj masło i mleko i wymieszaj. Dopraw solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
8.Roladę podawaj z puree, można polać powstałym z pieczenia sosem.
Komentarze