Jajka po szkocku to jajka ugotowane na twardo i otulone mięsem, usmażone na złoto, mogą być podawane na ciepło do obiadu ale też na zimno jako przekąska. Do jajek podałam wiosenną sałatę.
20 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Na 4 porcje
300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
4 jajka
1 cebula
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 jajka (do mięsa i do panierowania)
Bułka tarta
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka musztardy
Mąka do panierowania
3/4 l oleju do smażenia
Jajka po szkocku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę obierz i pokrój w drobna kostkę. Mięso przełóż do misy, dodaj jajko, cebulę, pietruszkę, musztardę, wszystkie przyprawy, ok 3 łyżek bułki tartej, wymieszaj dobrze.
2. Jajka ugotuj na twardo. Obierz.
3. Mięso podziel na 4 porcje. Uformuj w kule i spłaszcz w dłoni. Na środek ułóż jajko i owiń dobrze mięsem.
4. Jajko lekko roztrzep. Na jeden talerz wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą. Kule mięsne panieruj najpierw w mące, jajku a na koniec w bułce tartej.
5. W wysokim garnku rozgrzej olej. Delikatnie wkładaj kule i obsmażaj z każdej strony, aż się zarumienią (5-6 minut).
Komentarze