Rolada Kryształek na biszkopcie

1.08 (547 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatna, prosta i uniwersalna rolada, która spodoba i posmakuje nie tylko dzieciom.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    4 jaja

    100 gramów cukru

    1,5 łyżeczki cukru waniliowego

    100 gramów mąki pszennej tortowej

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



    krem śmietanowy:

    400 gramów śmietanki 30%

    3 łyżki cukru pudru

    1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody

    1 łyżka cukru waniliowego



    dodatkowo:

    3 paczki galaretki (użyłam truskawkowej, agrestowej i pomarańczowej)

    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

1.08 (547 ocen)

Rolada kryształek na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kryształek 1. Każdą z galaretek rozpuścić w 250 ml gorącej wody, przelać do głębokich talerzy, wstawić do lodówki do stężenia, następnie pokroić w kosteczkę.
    Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukry, zmiksować krótko. Zaraz potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, ucierać do połączenia składników.

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto ma być lekko złote, lecz absolutnie nie przypieczone na brzegach.

    W czasie kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy ściereczkę kuchenną, którą posypujemy cukrem pudrem.

    Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z pieca, od razu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i wykładamy je na posypaną ściereczkę.

    Zwijamy razem z tkaniną, pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia biszkoptu.

    W tym czasie żelatynę rozpuszczamy dokładnie w wodzie, pozostawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.

    Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia.

    Żelatynę hartujemy dwiema łyżkami masy śmietanowej, następnie wlewamy całość do kremu i ubijamy na najwyższych obrotach, dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki, delikatnie mieszamy.
  • 2. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na ostygnięty biszkopt, rozsmarowujemy po całości ( na brzegach zostawiamy puste około 3 cm).
    Delikatnie rolujemy roladę, zawijamy ją w folię spożywczą lub aluminiową i wstawiamy ją do lodówki do stężenia kremu.
    Po około 2 godzinach ciasto dekorujemy dowolnie i smacznego :)

Porady

Do rolady zamiast galaretek możemy użyć dowolnych owoców sezonowych lub np pokrojone brzoskwinie w puszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować