Rolada kryształek na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą z galaretek rozpuścić w 250 ml gorącej wody, przelać do głębokich talerzy, wstawić do lodówki do stężenia, następnie pokroić w kosteczkę.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukry, zmiksować krótko. Zaraz potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, ucierać do połączenia składników.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto ma być lekko złote, lecz absolutnie nie przypieczone na brzegach.
W czasie kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy ściereczkę kuchenną, którą posypujemy cukrem pudrem.
Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z pieca, od razu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i wykładamy je na posypaną ściereczkę.
Zwijamy razem z tkaniną, pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia biszkoptu.
W tym czasie żelatynę rozpuszczamy dokładnie w wodzie, pozostawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia.
Żelatynę hartujemy dwiema łyżkami masy śmietanowej, następnie wlewamy całość do kremu i ubijamy na najwyższych obrotach, dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki, delikatnie mieszamy.
2.Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na ostygnięty biszkopt, rozsmarowujemy po całości ( na brzegach zostawiamy puste około 3 cm).
Delikatnie rolujemy roladę, zawijamy ją w folię spożywczą lub aluminiową i wstawiamy ją do lodówki do stężenia kremu.
Po około 2 godzinach ciasto dekorujemy dowolnie i smacznego :)
Porady
Do rolady zamiast galaretek możemy użyć dowolnych owoców sezonowych lub np pokrojone brzoskwinie w puszce.
Komentarze