sernik super delikatny

2.12 (246 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak jak w tytule, dzięki odpowiednio dobranym składnikom uzyskałam sernik, który sam się zajada :)))

Delikatny jak chmurka, kremowy i przepyszny, nie tylko na Święta :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:
    170 gramów ciastek typu petitki
    2 kopiaste lyżki ciemnego kakao
    100 gramów masła lub margaryny
    masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka
    150 gramów masła
    9 jaj (M)
    szczypta soli
    1 i 1/3 szklanki cukru
    2 kopiaste łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
    400 gramów jogurtu naturalnego
    2 paczki budyniu waniliowego (razem 80 gramów)
    cukier puder lub polewa czekoladowa do przybrania
Wystaw ocenę:

2.12 (246 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik super delikatny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, jaja i jogurt wyjmujemy z lodówki na około 3 godziny przed pieczeniem by uzyskały temperaturę pokojową.

    Ciasteczka gnieciemy na drobny proszek, dodajemy kakao, przesiewamy, wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy do uzyskania konsystencji "piasku".
    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, ugniatamy.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, podpiekamy przez 10 minut, wyjmujemy i lekko studzimy.



    Masa serowa.

    Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem na puszystą piankę.
    Do osobnej dużej michy wykładamy twaróg, dodajemy jogurt, miksujemy krótko do połączenia, dodajemy roztopiony, przestudzony tłuszcz, znów krótko miksujemy.

    Wlewamy piankę żółtkową, mieszamy, potem wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy około 2 minut do połączenia składników.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajmy do masy sernikowej, delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką rózgową do połączenia.
    Masę serową wykładamy na podpieczony ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy około 60 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra-dół, na środkowym poziomie, bez termoobiegu).

    Chłodzimy przez około 40 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, dekorujemy dowolnie, smacznego :)

Porady

Do sernika z powodzeniem możemy dodać również kwaśną śmietanę lub jogurt grecki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Jogurt naturalny Budyń Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Świąteczny sernik tysiąca smaków

To może cię zainteresować