Po świątecznych wypiekach mamy ochotę na coś lekkiego i nie wymagającego dużo pracy. Kolorowe ciasto kryształek to ciasto które napewno spodoba się dzieciom, nie wymaga dużo pracy, dobrze się kroi a przede wszystkim dobrze smakuje.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej (w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Ciasto kryształek na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąkę przesiać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki i olej, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na blaszke wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 170 stopni
2.Masa śmietanowa:
Galaretki czerwoną i zieloną rozpuścić w 1 szklance wody każdą i odstawić do całkowitego stężenia (można to zrobić dzień wczesniej aby galaretka dobrze zastygła). Galaretkę żółtą rozpuścić razem z żelatyną w 1 szklance wody,odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Powoli dodawać żółtą galaretkę. Galaretki czerwoną i zieloną pokroićw kostke i wymieszać ze śmetanką. Masę śmetanową wyłożyć na biszkopt, schłodzić do całkowitego stężenia.
3.2 galaretki żółte rozpuścić w 3 szklankach wody, odstawić do lekkiego stężenia i wylać na masę śmietanową. Całość schłodzić..
Komentarze