sernik baskijski (Burnt Basque Cheesecake)

2 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pod wpływem wysokiej temperatury na powierzchni ciasta tworzy się skorupka chroniąca wszystko co w tym serniku najlepsze, czyli wilgoć, kremowość, esencję porządnego sernika.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kremowego serka (użyłam serka zmielonego śmietankowego o zawartości 24% tłuszczu)

    7 jajek M

    1 i 3/4 szklanki cukru pudru

    400 gramów śmietanki tortowej 36%

    3 łyżki cukru z wanilią

    2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej typ 450

    szczypta soli
Wystaw ocenę:

2 (4 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik baskijski (burnt basque cheesecake) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, jaja i śmietanka muszą być w temperaturze pokojowej.

    Twaróg przekładamy do miski, miksujemy z cukrem pudrem do połączenia, nie za długo.
  • sernik baskijski 2. Potem dodajemy śmietankę, również miksujemy.

    Na koniec wsypujemy mąkę i finalnie łączymy, nie przejmujcie się, że masa jest dość rzadka, tak ma być. Następnie dodajemy jaja w całości i cukier z wanilią mieszamy do połączenia, około 2 - 3 minut.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia tak, by papier wystawał około 8 cm ponad brzegi naczynia, wlewamy masę.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (funkcja grzania góra-dół, na drugim poziomie od dołu), wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut, do zbrązowienia wierzchu, studzimy przy uchylonych drzwiczkach, wyjmujemy na blat, schładzamy do temperatury pokojowej, dekorujemy dowolnie, smacznego.

Porady

Sernik będzie również świetnie smakował przystrojony bitą śmietana i owocami sezonowymi, np malinami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Jajka Cukier puder Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować