Kryształek na ciemnym biszkopcie

4.49 (157 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, efektowne i kolorowe ciasto na Wielkanoc, ale i nie tylko. Oko przyciąga masa jogurtowo- śmietanowa z kryształkami galaretek, biszkopt jest puchaty i delikatny a to za sprawą oleju. Szczególnie dzieciaki lubią takie ciasta, a jeśli masz mało czasu to polecam kryształka na herbatnikach, również zrobi furorę i zniknie w mgnieniu oka. Ciasto jest dość lekkie i nie wymaga dużo pracy, a dzieci bardzo chętnie pomogą przy jego tworzeniu, mój syn pomagał w krojeniu galaretek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm

    Biszkopt:

    8 jajek L
    szczypta soli
    pół szkl.oleju
    1 szkl.mąki pszennej tortowej
    1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl.kakao
    1 szkl.cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jogurtowo- śmietanowa:

    4 galaretki w różnych kolorach (żółta, niebieska, zielona, czerwona)
    400 g jogurtu greckiego
    200 ml śmietanki kremówki
    2 szkl. mleka
    3/4-1 szkl.cukru pudru
    4 łyżki żelatyny

    Polewa:

    100 ml śmietany kremówki 30 %
    75 g czekolady mlecznej
    1 łyżeczka żelatyny
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Kryształek na ciemnym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kryształek. 1. Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem, galaretki również.
    Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując. Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
    Piec w temp.170 C.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.
    Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
  • Kryształek. 2. Każdą z galaretek wsypać do osobnej małej miseczki i rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Pozostawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć zawinąć miseczki folią spożywczą i schować na noc do lodówki.
    Na drugi dzień galaretki pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać je razem w misce.
  • Kryształek. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie przekrojony blat biszkoptu, można nasączyć wedle uznania, ale ciasto samo w sobie jest dość wilgotne dzięki dodatkowi oleju.
    Żelatynę zalać pół szkl. zimnego mleka i odstawić na 10 min. do napęcznienia. W małym rondelku zagotować resztę mleka z cukrem pudrem, zdjąć z palnika i wrzucić napęczniałą żelatynę, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny,odstawić do przestygnięcia. Gdy mleko będzie miało temp. pokojową wlać jogurt grecki i wrzucić schłodzoną i ubitą śmietankę. Całość szybko wymieszać trzepaczką rózgową-uwaga masa szybko ściąga, także trzeba się uwijać. Dodać galaretki, dokładnie wymieszać łyżką i wylać na biszkopt, wyrównać szybko łyżką, następnie przyłożyć drugi blat biszkoptu i delikatnie docisnąć.

Porady

Polecam również wersje bez pieczenia na herbatnikach: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krysztalek-na-herbatnikach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować