Letnie ciasto z owocami i roladkami

  • wyświetlono: 548 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nie ma co ukrywać pracy przy takim cieście ciut jest, ale wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy. Serdecznie polecam:)

20191005_083333
  • 24 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Ciasto kruche:
200 g mąki krupczatki
15 g kakao
90 g masła
2-3 łyżki zimnej wody

Roladki:

4 jajka rozm. M
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
3 łyżki dżemu truskawkowego
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Masa budyniowa:

600 ml mleka
1 budyń budyniu malinowego
1 galaratka malinowa
1 łyżeczka żelatyna

Dodatkowa:

200 g barówki amerykańskiej
100 g jeżyn
6 szt moreli
750 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe

Sposób przygotowania przepisu:

Letnie ciasto z owocami i roladkami

  • 1. Ciasto kruche:
    W misce wymieszać mąkę z kakao. Dodać pokrojone masłi, posiekać nożem lub siekaczką do ciasta. Dodać wodę i szybko zagnieść na gładkie ciasto.

    Formę kwardową (25*25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia . Wyścielić ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15 minut. Wyjać, ostudzić.
  • 2. Roladki:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę,następnie dodawać po łyżce cukier miksować do rozpuszczenia cukru. Gdy to nastąpi dodawać po jednym żółtku.

    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.

    Mase biszkoptowa wyłożyć na formę o wymiarach 30*34 cm) wcześniej wyłożyć ja papierem). Wyrównać. Piec w 170 stopniach około 12 minut.
  • 3. Wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Przekroić na dwie równe części i każdą zrolować biszkopt razem ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia. Po czym każdy płat posmarować jednym smakiem dżemu i znów zrolować
  • 4. Masa budyniowa:
    Budyń malinowy ugotować na bazie 600 ml mleka. Do gorącego budyniu dodać galaretkę wymieszaną z żelatyną ( proszek) i dokładnie wymieszać do połączenia i rozpuszczenia proszku. Gorący budyń wylać na kruche ciasto. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 5. Na zimny budyń wyłożyć roladki i wysypać owoce jagodowe. Zalać tężejącą galaretką przygotowaną z 900 ml wrzątku. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • 6. Na jednej stronie wzdłuż roladki wyłożyć połówki moreli.

    Kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować owocami. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Smacznego!

Porady

mozna użyc innych letnich owoców

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latourodzinydla dzieciCiasto z galaretkądo kawyborówki amerykańskierolada biszkoptowaśmietana kremówkaimieninyjezyne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto ucierane z budyniem i owocami

Dodane przez: rzelkazag

Ciasto ucierane z budyniem i owocami

Ciasto powstało spontanicznie z...

Ciasto kruche z jogurtową pianką i owocami.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Kruche z Jogurtową Pianką i Owocami

Najlepsze ciasto w sezonie,połączenie...

ciasto z kremem i owocami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z kremem i owocami

Ciasto smaczne , szybkie w przygotowaniu...

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

To ciasto jogurtowe z budyniem...

LETNI TORCIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

LETNI TORCIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

Torcik na spodzie biszkopcikowym...

image-1jhnvan

Dodane przez: anita176

Letnie ciasto z jagodami

Doskonałe ciasto na letnie dni