Letnie ciasto z owocami i roladkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie ma co ukrywać pracy przy takim cieście ciut jest, ale wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy. Serdecznie polecam:)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200 g mąki krupczatki
    15 g kakao
    90 g masła
    2-3 łyżki zimnej wody

    Roladki:

    4 jajka rozm. M
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru
    3 łyżki dżemu truskawkowego
    3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

    Masa budyniowa:

    600 ml mleka
    1 budyń budyniu malinowego
    1 galaratka malinowa
    1 łyżeczka żelatyna

    Dodatkowa:

    200 g barówki amerykańskiej
    100 g jeżyn
    6 szt moreli
    750 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 galaretki malinowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Letnie ciasto z owocami i roladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    W misce wymieszać mąkę z kakao. Dodać pokrojone masłi, posiekać nożem lub siekaczką do ciasta. Dodać wodę i szybko zagnieść na gładkie ciasto.

    Formę kwardową (25*25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia . Wyścielić ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15 minut. Wyjać, ostudzić.
  • 2. Roladki:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę,następnie dodawać po łyżce cukier miksować do rozpuszczenia cukru. Gdy to nastąpi dodawać po jednym żółtku.

    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.

    Mase biszkoptowa wyłożyć na formę o wymiarach 30*34 cm) wcześniej wyłożyć ja papierem). Wyrównać. Piec w 170 stopniach około 12 minut.
  • 3. Wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Przekroić na dwie równe części i każdą zrolować biszkopt razem ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia. Po czym każdy płat posmarować jednym smakiem dżemu i znów zrolować
  • 4. Masa budyniowa:
    Budyń malinowy ugotować na bazie 600 ml mleka. Do gorącego budyniu dodać galaretkę wymieszaną z żelatyną ( proszek) i dokładnie wymieszać do połączenia i rozpuszczenia proszku. Gorący budyń wylać na kruche ciasto. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 5. Na zimny budyń wyłożyć roladki i wysypać owoce jagodowe. Zalać tężejącą galaretką przygotowaną z 900 ml wrzątku. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • 6. Na jednej stronie wzdłuż roladki wyłożyć połówki moreli.

    Kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować owocami. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Smacznego!

Porady

mozna użyc innych letnich owoców

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować