To delikatny i puszysty biszkopt, galaretka z zatopionymi soczystymi truskawkami, kremową masą na bazie cerka mascarpone oraz słodką i kruchą bezą na wierzchu.
Truskawkowa chmurka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy by przestygła. Truskawki myjemy oczyszczamy z szypułek i kroimy.
2.Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy. Kolejno dodajemy po jednym z żółtek plus te co zostaną od bezy oraz ekstraktu waniliowego, na koniec ręcznie mieszamy masę z proszkiem i mąką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min. w nagrzanym wcześniej piekarniku do temp.180⁰.
3.Beza. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli a następnie porcjami po trochę dodajemy cukru ciągle ubijając aż beza będzie błyszcząca i mocno sztywna. Na sam koniec mieszamy ją z łyżka mąki ziemniaczanej. Gotową bezę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy- suszymy ją 60 min. w temp 150-160⁰.
4.Gotowy biszkopt po upieczeniu wyciągamy i zdejmujemy papier do pieczenia. Po przestygnięciu dajemy go ponownie na papier do pieczenia i wkładam do firmy.
Na gotowy biszkopt dajemy pokrojone truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki by stężała.
Bezę po wysuszeniu zostawiam na 10 min. w uchylonym zgaszonym piekarniku a następnie delikatnie ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy na kratce do przestygnięcia.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru waniliowego na sztywno. Kolejno dodajemy mocno schłodzony serek mascarpone i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Gotową masę wykładamy na stężała galaretkę z truskawkami, wyrównujemy i kładziemy na wierzch beze lekko ją dociskając. Gotowe ciasto schładzamy jeszcze przez ok.2 godz. w lodówce.
Komentarze