Truskawkowa chmurka na biszkopcie

4.17 (6 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To delikatny i puszysty biszkopt, galaretka z zatopionymi soczystymi truskawkami, kremową masą na bazie cerka mascarpone oraz słodką i kruchą bezą na wierzchu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    blaszka 35x 24cm
    papier do pieczenia

    3 jajka + 3 żółtka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    warstwa owocowa:

    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    2 szklanki wrzątku 0,5 L
    warstwa masowa:
    0,5 l śmietanki kremówki 36%
    250 serka mascarpone
    1/2 opakowania cukru waniliowego z wanilia

    beza:

    3 białka
    12 łyżek cukru ( 4 łyżki na 1 białko )
    1/2 opak. cukru waniliowego z wanilia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Truskawkowa chmurka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy by przestygła. Truskawki myjemy oczyszczamy z szypułek i kroimy.
  • 2. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy. Kolejno dodajemy po jednym z żółtek plus te co zostaną od bezy oraz ekstraktu waniliowego, na koniec ręcznie mieszamy masę z proszkiem i mąką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min. w nagrzanym wcześniej piekarniku do temp.180⁰.
  • 3. Beza. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli a następnie porcjami po trochę dodajemy cukru ciągle ubijając aż beza będzie błyszcząca i mocno sztywna. Na sam koniec mieszamy ją z łyżka mąki ziemniaczanej. Gotową bezę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy- suszymy ją 60 min. w temp 150-160⁰.
  • 4. Gotowy biszkopt po upieczeniu wyciągamy i zdejmujemy papier do pieczenia. Po przestygnięciu dajemy go ponownie na papier do pieczenia i wkładam do firmy.

    Na gotowy biszkopt dajemy pokrojone truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki by stężała.

    Bezę po wysuszeniu zostawiam na 10 min. w uchylonym zgaszonym piekarniku a następnie delikatnie ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy na kratce do przestygnięcia.

    Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru waniliowego na sztywno. Kolejno dodajemy mocno schłodzony serek mascarpone i mieszamy tylko do połączenia się składników.

    Gotową masę wykładamy na stężała galaretkę z truskawkami, wyrównujemy i kładziemy na wierzch beze lekko ją dociskając. Gotowe ciasto schładzamy jeszcze przez ok.2 godz. w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować