Marynowana papryka konswerwowa

4.5 (184 ocen)

Przepis jest w mojej rodzinie od lat. To najlepsza papryka jaką jadłam.

Składniki:

  • ok. 4 kg kolorowej papryki
    ok. 1 kg cebuli
    zalewa:

    4 szkl wody
    1 szkl octu 10 %
    1 szkl cukru
    olej , po łyżce stołowej na słoik
    Przyprawy:

    ziele angielskie
    liść laurowy
    czosnek w ząbkach
    pieprz ziarnisty
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowana papryka konswerwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. Pokrojoną w paseczki cebulę posolić i odstawić na 4 h.
    Pod koniec tego czasu oczyścić i pokroić w odpowiadający nam kształt papryki.
    Zagotować zalewę. Wrzucić do niej kilka ziaren ziela,pieprz, kilka liści oraz 2 lub 3 ząbki czosnku.
    Do gotującej się zalewy dodawać odciśnięte lekko pasterki cebuli, potem paprykę. Podgrzać ją kilka minut, następnie pakować do suchych, wyparzonych słoików, wraz z zalewą. Do każdego z nich dorzucić po 3 ziarna pieprzu,ziela, 2 liście lub 1 jeśli jest duży i ząbek czosnku na koniec łyżkę oleju i zakręcać.
    Warzywa wkładamy do słoików zostawiając 2-3 cm miejsca na swobodną pasteryzację.
    Pasteryzować 25 minut od zagotowania, w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików lub w piekarniku w 110-120 stopniach -35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować