4 szkl wody
1 szkl octu 10 %
1 szkl cukru
olej , po łyżce stołowej na słoik
Przyprawy:
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek w ząbkach
pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania przepisu:
Marynowana papryka
1.
Pokrojoną w paseczki cebulę posolić i odstawić na 4 h.
Pod koniec tego czasu oczyścić i pokroić w odpowiadający nam kształt papryki.
2.
Zagotować zalewę. Wrzucić do niej kilka ziaren ziela,pieprz, kilka liści oraz 2 lub 3 ząbki czosnku.
3.
Do gotującej się zalewy dodawać odciśnięte lekko pasterki cebuli, potem paprykę. Podgrzać ją kilka minut, następnie pakować do suchych, wyparzonych słoików, wraz z zalewą. Do każdego z nich dorzucić po 3 ziarna pieprzu,ziela, 2 liście lub 1 jeśli jest duży i ząbek czosnku na koniec łyżkę oleju i zakręcać.
4.
Warzywa wkładamy do słoików zostawiając 2-3 cm miejsca na swobodną pasteryzację.
Pasteryzować 25 minut od zagotowania, w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików lub w piekarniku w 110-120 stopniach -35 minut.
Porady
Najładniej wyglądają przetwory z kolorowych papryk.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze