•5 kg papryki
•2 szklanki octu
•10 łyżek cukru
•8 łyżek miodu (używamy wielokwiatowego)
•10 liści laurowych (mama ma drzewko laurowe więc używamy świeżych)
•20 sztuk ziarenek ziela angielskiego
•4 łyżeczki soli
•oliwa z oliwek po łyżce na słoik
Sposób przygotowania przepisu:
Marynowana papryka
1.
Paprykę myjemy, wycinamy gniazdka i kroimy w paski. Ocet, cukier, miód, liście laurowe, ziele angielskie i sól dajemy do garnka i gotujemy zalewę. Do zagotowanej zalewy partiami wkładamy paprykę i gotujemy 5 minut, po czym wyjmujemy paprykę i wkładamy ją do słoika. Zalewę przecedzamy i wlewamy do słoika, do każdego słoika dodajemy łyżkę oliwy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze