Wieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec)

4.5 (169 ocen)

Nowa odsłona klasycznego makowca.

Składniki:

  • ciasto:

    500 g mąki pszennej ( ok. 3 szklanki )
    35 g drożdży świeżych
    3 łyżki cukru
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    70 g masła
    skórka z cytryny ( lub aromat cytrynowy)
    Dodatkowo:
    żółtko
    cukier puder
    700-800 g masy makowej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Wieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa makowa 1. Mleko podgrzewamy do 40 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże z 2 łyżkami cukru i mąki. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
    Masło topimy.
    Do 470 g mąki dodajemy startą skórkę ( cytrynę wcześniej należy sparzyć ) , cukier, zaczyn i jajka, zaczynamy wyrabiać gdy ciasto zacznie się łączyć wlewamy tłuszcz i wyrabiamy 10 minut.
    Odstawiamy na 40-60 minut, w zależności od temp. pomieszczenia do wyrośnięcia.
    Gotowe podsypujemy resztą mąki wałkujemy – 25×50 cm i nakładamy farsz. Zwijamy w roladę.
    .
  • surowy 2. Przekładamy na blachę,sklejamy końce , formując wieniec i nacinamy co 8-10 cm , do połowy wieńca.
    Ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy w 170 stopniach 25 minut.
    Ciepłe pudrujemy lub lukrujemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować