Kulebiak z kapusta lub po prostu drożdżowy pasztecik podawany na ciepło jest cudownym uzupełnieniem barszczu czerwonego. Bo i barszczu i kapusty na święta nigdy za wiele.
Kulebiak z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę do farszu przygotuj wg uznania. Ja użyłam tej samej która solo zagościła na wigilijnym stole.
2.Drożdże rozkrusz w dużej misce i posyp cukrem. Dodaj parę łyżek ciepłego mleka sojowego i parę łyżek mąki zacznij mieszać drewnianą łyżką i zostaw na 15 minut.
Następnie dodaj całą przesianą przez sitko mąkę i zacznij dodawać mleko sojowe. Mieszaj. W końcu zamień łyżkę na dłonie i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj sól.
Wyrobione ciasto powinno był bardzo miękkie i puszyste. Przykryj całość ściereczką i zostaw na 30-40 minut w ciepłym miejscu.
Po upływie czasu dodaj do ciasta oliwę i zagniataj chwilę w misce.
3.Oprósz blat mąką i przenieś ciasto na blat. Zagniataj chwilę, po czym jeśli jest potrzeba rozprósz jeszcze trochę mąki i zacznij wałkować. Rozwałkuj ciasto na duży placek grubości około 4-6mm
Przetnij wzdłuż ciasto na pół. Farsz układaj wzdłuż dłuższego boku.
Od dłuższego boku z farszem zacznij zawijanie.
Potem przełóż kulebiaka na blaszkę obłożoną papierem do pieczenia.
4.Na koniec posmaruj kulebiaka oliwą. Każdego kulebiaka posyp makiem i słonecznikiem lub czarnuszką.
Piecz w piekarniki rozgrzanego do 170 stopni. przez około 30 minut.
Pod koniec pieczenia zmniejsz temperaturę do 150 stopni i włącz nawiew.
Komentarze