Kulebiak z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

  • wyświetlono: 677 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowany kulebiak z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami, myślę, że z powodzeniem może zagościć na naszym wigilijnym stole, bądź świątecznym. Ciasto jest puszyste , a farsz postny, aromatyczny i bardzo smaczny. Doskonale jako dodatek, sprawdzi się tu czerwony barszczyk.

123
  • 10 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Zaczyn:
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
30 g drożdży
1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:
zaczyn +
3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
2 jajka
2 łyżki jogurtu greckiego
50 g roztopionego masła
2 szczypty soli

Farsz:
400 g kiszonej kapusty
200 g obgotowanych, mrożonych grzybów leśnych
8 suszonych śliwek bez pestek
1 cebula
3 łyżki masła
około 2 szklanki bulionu warzywnego
2 szczypty przyprawy Harissa
2 szczypty majeranku
2 listki laurowe
po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
zmieszane 1 jajko
1 łyżka ziaren słonecznika
blaszka jak na pizzę, może być tortownica, posmarowane olejem

Sposób przygotowania przepisu:

Kulebiak z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

  • Kulebiak z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami1. Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Zaczyn dodaję do mąki, jajek, jogurtu, soli, zarabiam ciasto, pod koniec dodaję letnie roztopione masło, zagniatam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki, dzielę na dwie części, formuje kule, podsypuje mąką, nakrywam ściereczką, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Kulebiak z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami2. Farsz robię zazwyczaj dzień wcześniej niż pieczenie całości. Kapustę zalewam wodą, odsączam, siekam nożem, zalewam bulionem, dodaję listki laurowe, ziele i pieprz, duszę pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie dodaję podsmażoną na maśle pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonymi i rozmrożonymi grzybami. Po ok. godzinie dodaję pokrojone w paseczki śliwki, doprawiam przyprawą Harissa i duszę ok. 20 minut, doprawiam solą i pieprzem, staram się odparować cały płyn. Całość studzę.
  • Kulebiak z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami3. Kule ciasta jeszcze raz zagniatam. Jedną kulę wałkuję na placek , układam w formie, na placek nakładam farsz. Z drugiej kuli odkładam kawałek ciasta na ozdoby, z reszty wałkuje drugi placek i nakładam na farsz, brzegi ciasta zlepiam, całość smaruje jajkiem. Z pozostawionego ciasta robię ozdoby, układam na cieście, smaruje jajkiem, posypuję dekoracyjnie słonecznikiem, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  • Kulebiak z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami4. Kulebiak piekę ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Porady

Tak przygotowany kulebiak podaję z czerwonym barszczykiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiszona kapustaWigiliagrzybysuszone śliwkiboże narodzeniekulebiak

Komentarze

Podobne przepisy

kapusta

Dodane przez: Milycooking

Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką

Kapusta wigilijna to tradycyjna...

Żeberka w kiszonej kapuście z suszonymi grzybami i śliwkami

Dodane przez: Martyna1991

Żeberka w kiszonej kapuście z suszonymi grzybami...

Żeberka wieprzowe duszone w aromatycznej...

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami

Dodane przez: Di bloguje

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami

Przyrządzam go niezależnie od pory...

Chłopski garnek z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami

Dodane przez: Martyna1991

Chłopski garnek z kiszoną kapustą i suszonymi...

Gęsty, mięsno-warzywny garnek pełen...

Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi

Dodane przez: Goszka

Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi

Krokiet to potrawa, która składa...

Kapusta z fasolą i grzybami

Dodane przez: AnetaJ

Kapusta z fasolą i grzybami

Z tą kapustą wigilijną różnie już...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE