Tymiankowy kulebiak z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewam wodą i pozostawiam na noc. Drugiego dnia osączam i siekam. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebule, dodaje grzyby, podsmażam , dodając 2-3 łyżki wody po moczeniu grzybów. Kapustę siekam, zalewam wodą i duszę do miękkości, odcedzam, dodaję do podsmażonych grzybów, doprawiam suszonymi pomidorami, oregano, słodką papryką, podsmażam tak , aby płyn całkowicie odparował. Próbuje, doprawiam solą i pieprzem.
2.Drożdże mieszam z mlekiem i cukrem, pozostawiam na ok. 15 minut, aby wyrosły. Do przesianej mąki dodaje rozczyn, żółtko, sól, listki tymianku, zagniatam, gdy składniki połączą się dodaje masło, zagniatam ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Nakrywam miska, pozostawiam do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.
3.Ciasto jeszcze raz zagniatam, małą część pozostawiam na ozdoby, resztę ciasta wałkuje na prostokąt. Na cieście układam farsz .
4.Ciasto z farszem zwijam jak roladę, wkładam do foremki, smaruje zmieszanym żółtkiem z mlekiem.
5.Z pozostawionego ciasta wycinam ozdoby, układam na kulebiaku, smaruje żółtkiem z mlekiem. Gdy podrośnie, piekę 45 minut w temp. 200 stopni.
Porady
Tak przygotowany kulebiak podaje z czerwonym barszczem lub czystą zupą grzybową, wedle upodobań zaproszonych gości.
Komentarze