Kulebiak z kapustą i grzybami

4.91 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Doskonały w smaku kulebiak z kapustą i grzybami - mój pierwszy, bardzo udany. Kulebiak może być piękną ozdobą świątecznego stołu, podany na ciepło lub po przestudzeniu. Na wigilijny stół sprawdzi się wersja wegę - kulebiak z kapustą i grzybami.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ciasto:
    500 g mąki
    1 szklanka mleka
    20 g drożdży
    50 g dobrej jakości margaryny
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    nadzienie:
    1,30 kg kapusty
    kiszonej
    1 duża cebula
    2 marchewki
    40 g grzybków suszonych
    szczypta kminku
    sól
    pieprz
    3-4 łyżki oleju
    wywar z grzybków
    woda do podlania
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.91 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Kulebiak z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulebiak z kapustą i grzybami 1. Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar,
    Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.
    Cebulę posiekać, przyrumienić na tłuszczu, dodać 3 razy wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą.
    Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.

    Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, margarynę rozpuścić. Do mąki dodać sól, rozrobione drożdże z cukrem i roztopioną margarynę, wyrobić ciasto.
    Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.
    Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać.

    Ciasto podzielić na dwie części, z jednej i drugiej odciąć kawałeczek wielkości brzoskwinki na dekoracje. Resztę ciasta rozwałkować, równomiernie rozprowadzić kapustę i zwinąć dwa kulebiaki.
    (Ja zrobiłam dwa różnej wielkości)
  • Kulebiak z kapustą i grzybami 2. Kulebiaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
    Odłożone kawałeczki ciasta rozwałkować i wyciąć dekoracje (dowolne) . Po przyklejeniu posmarować je również rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 170 stopni na ok 40-45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować