Kuchnia kujawska słynie ze śledzia. A ten przepis idealnie wpisuje się w klimat tego regionu. Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą to dla wielu osób jeden ze smaków dzieciństwa. Śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem doskonale smakują z kromką świeżego chleba. Równie smaczne są śledzie z jabłkiem i majonezem, które często podawane są na piątkowy obiad. Taka sałatka śledziowa z jabłkiem i śmietaną może być także doskonałą propozycją na przystawkę podczas spotkania w rodzinnym gronie. Oto prosty przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem.
4.93 (200 ocen)
Śledzie z cebulą i jabłkiem w śmietanie można przygotować wcześniej i zapakować do słoika. Wtedy mamy gotową przystawkę albo szybki lunch do pracy. Przepis na śledzie z jabłkiem jest niezwykle prosty i tani w przygotowaniu. Dodatkowo w ten sposób dostarczamy niezbędnych kwasów Omega do organizmu. Jeżeli chcemy odchudzić przystawkę z nadmiaru kalorii, to można zamienić śmietanę, lub majonez na gęsty jogurt grecki. Robiąc śledzie solone w śmietanie z jabłkiem, należy je najpierw wymoczyć. Często śledzie moczy się w mleku, które nadaje rybie delikatności. Ponadto śledzie z cebulą i jabłkiem będą apetycznie wyglądać w ozdobnej salaterce.
Komentarze