Kulebiak z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 20 godz.

To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw. Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów.

  • 20 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    1/2 szklanki mleka
    10 g drożdży
    25g margaryny
    1/2 łyżki cukru
    1 szczypta soli
    Nadzienie:
    600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka)
    1 duża cebula
    20 g grzybków suszonych
    1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku)
    1 szczypta kminku
    sól
    2 łyżki oleju
    wywar z grzybków
    woda do podlania
    1 jajko (małe)
    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania (małe)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Kulebiak Przystawki Pieróg

Kulebiak z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzyby 1. Grzyby namoczyć (najlepiej przez całą noc) i ugotować (około 15 minut).
    Wywar (czysty) zlać a grzyby przełożyć na durszlak, przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Farsz 2. Cebulę posiekać i zarumienić.
    Dodać kapustę (opłukaną max 3 razy, w zależności czy mocno jest kwaśna).
    Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą.
    Wsypać kminek, przyprawy smaku i dusić do miękkości.
    (W razie potrzeby podlać dodatkową wodą.)
    Pod koniec płyny dobrze odparować.
    Do wystudzonej kapusty dodać jajko i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto 3. Do miski z mąką dodać sól, rozrobione (w ciepłym mleku) drożdże z cukrem i roztopioną margarynę.
    Całość dokładnie wyrobić (nie powinno się kleić), uformować kulę i odstawić w cieple miejsce na około 30 minut.
  • Całość 4. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta a brzegi wyrównać (odcinając nierówności) nożem.
    Na placku równomiernie rozprowadzić kapustę i wszystko razem delikatnie zwinąć w rulon (jak roladę).
    Kulebiaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem.
    Odcięte kawałki ciasta rozwałkować, wyciąć z nich dekoracje (wg uznania), przykleić do kulebiaka i także posmarować jajkiem.
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40-45 minut w 170 stopniach.
    (Pieróg powinien być zarumieniony.)

Porady

Kulebiak najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować