Kapusta z grzybami przygotowywana jest na Święta praktycznie w każdym polskim domu. I to w dużych ilościach, bo to podstawa wielu dań. Ciężko wyobrazić sobie jarskie świąteczne pierogi, kulebiaki, uszka do barszczu i krokiety, w których nie pojawiałaby się taka kapusta.

Jak powinna być przygotowana postna kapusta, żeby smakowała najlepiej sprawdziła się jako farsz do świątecznych dań, a także osobna potrawa? Przeczytaj nasz przewodnik – kapusta  z grzybami – królowa Świąt, w którym opisujemy kluczowe składniki, sposób przygotowania i pomysły na wykorzystanie jej.

 

Kapusta z grzybami - jak przygotować grzyby

Przygotowując taką kapustę, musimy pamiętać także o dodatku grzybów. Te suszone muszą być jednak wcześniej poddane obróbce, by w daniu nie tylko dobrze smakowały i były aromatyczne. Ważne jest też, by suszone borowiki czy podgrzybki były także odpowiednio miękkie i delikatne. Moczenie grzybów suszonych jest proste, jednak wymaga trochę czasu, by efekt końcowy był zadowalający. Bez nich jednak kapusta z grzybami nie smakuje tak dobrze!

Kiedy już przygotujecie przepis-bazę, zobaczcie kilkanaście przepisów na uszka, pierogi, paszteciki i krokiety z wykorzystaniem bohaterki naszego artykułu, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. 

 

Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie!