Krem z białych warzyw z chipsami z boczku i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy ok 2,5-3 l wody. Do gotującej się, osolonej wody ( 1 łyżka soli) wrzucamy skrzydełka kurczaka, odszumujemy, dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały. Warzywa (pietruszkę, selera) obieramy i kroimy w kostkę. Pora - białą część siekamy. Wszystkie warzywa podsmażamy na łyżce masła na patelni. Jak się lekko zarumienią wrzucamy je do gotującego się wywaru. Z kalafiora oddzielamy różyczki, a trzon kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru. Całość gotujemy ok 1 godziny. W międzyczasie kroimy boczek na mniejsze kawałki i podsmażamy go na suchej rozgrzanej patelni, aż zrobią się z niego bekonowe chipsy. Po godzinie wrzucamy również różyczki kalafiora, gotujemy ok 15 minut. Staramy się wyłowić ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały oraz kilka ugotowanych różyczek kalafiora. Całość zupy miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy solą.
Wlewamy do miseczki, na wierzch wrzucamy 2-3 różyczki ugotowanego kalafiora, kilka chipsów bekonowych oraz posypujemy natką pietruszki i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Porady
Zupę krem można podać również z łyżką śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego.
Komentarze