Uwielbiam "kremy", zdecydowanie bardziej je przyswajam od tradycyjnych zup. Ten z białych warzyw jest bardzo aromatyczny, a chrupiące dodatki stanowią kropkę nad "i". Przepis inspirowany zupą wg receptury Ewy Wachowicz.
Składniki:
Dla 4 osób:
2 łyżki masła 82%
3 duże pietruszki
3 ziemniaki
½ główki kalafiora
½ dużego selera
1 biała rzodkiew
1 biała część dużego pora
3 ząbki czosnku
1 mała biała cebula
2 szklanki mleka
250ml koncentratu warzywnego w płynie (Krakus)
1/3 łyżeczki białego pieprzu
sól do smaku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Krem z białych warzyw z chipsem z boczku i chruścikami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku roztapiamy masło, stopniowo wrzucamy wcześniej obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa- najpierw seler i pietruszkę, następnie cebulę, czosnek, 3 ziemniaki, rzodkiew, posiekanego pora i drobne różyczki kalafiora. Podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Zalewamy koncentratem warzywnym (możemy użyć domowego wywaru) oraz mlekiem. Gotujemy ok 20 minut pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu.
W tym czasie boczek kroimy na małe plasterki i rumienimy na patelni.
Pozostałe 2 ziemniaki kroimy w bardzo cieniutkie paseczki "słupki", obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy porcjami w rozgrzanym oleju. Zarówno upieczony boczek jak i usmażony chruścik ziemniaczany przekładamy na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z chrupiącymi dodatkami i natką pietruszki.
Komentarze