Burger ze zdrowymi dodatkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Tradycyjny burger w towarzystwie warzyw.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na burgera:
    - wołowina mielona - 400 g
    - cebula czerwona - 1 średnia szt.,
    - jajko - 1 szt.,
    - sól, pieprz.

    Warzywne dodatki:
    - fasolka szparagowa - ok 0,5 kg,
    - sałata rzymska - 1 główka,
    - pomidorki koktajlowe czerwone i żółte - 8 szt.
    - marynowane pieczarki - 4 szt.,
    - oliwki czarne - 10 szt.

    Dodatkowo:
    - oliwa - 2 łyżki,
    - masło - 1 łyżka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Burgery

Burger ze zdrowymi dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego wołowego dodajemy posiekaną drobno cebulę czerwoną, całe jajko, sól, pieprz. Całość mieszamy. Formujemy dwa kotlety/burgery. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju i smażymy burgery - po ok 5 minut z każdej strony (zależy od upodobań, co do wypieczenia mięsa).
    W międzyczasie gotujemy na parze fasolkę szparagową, aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy do fasolki łyżkę masła i solimy.
    Na talerzu przygotowujemy lekką sałatkę. Sałatę rzymską myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pieczarki marynowane i całe oliwki. Całość polewamy łyżką oliwy i oprószamy solą i pieprzem.

Porady

Dodatkowo można przyrządzić sosik do burgera: 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego (ewentualnie w proporcji pół na pół), drobno posiekana cebulka - 1 mała, drobno posiekany ogórek konserwowy - 1 mały, trochę soli i pieprzu - wszystko mieszamy i smarujemy na wierzchu burgera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Sałata Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować