Dziś wspaniała i bardzo aksamitna zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki. Jak dla mnie idealne połączenie smakowe. Doskonała zupa w zimowe, mroźne dni. Syta i rozgrzewająca. Po prostu pyszna!
2 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na rosół drobiowy:
◦1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
◦1 porcja rosołowa, ćwiartka z kurczaka
◦2-3 liście laurowe
◦4 ziela angielskie
◦pieprz
◦sól
Składniki na krem z białych warzyw:
◦3 pietruszki (korzeń)
◦½ selera (korzeń)
◦3 ziemniaki
◦1 biała część pora
◦2 łyżki masła
◦1 szklanka mleka
◦2-3 ząbki czosnku
◦sól
◦biały pieprz
◦gałka muszkatołowa
◦natka pietruszki
Składniki na chipsy z pietruszki:
◦3 pietruszki
◦olej do smażenia
Zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie chipsów z pietruszki:
Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Zupę krem z białych warzyw podajemy z chipsami z pietruszki i natką.
Komentarze