Delikatny krem z białych warzyw

5 (150 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna, delikatna (może być pikantna!) zupa krem z białych warzyw. Zupa jest sycąca i tania w przygotowaniu. Wykorzystujemy to co mamy w kuchni:) nic się nie marnuje! Kiedy napada nas nagły głód, a do sklepu daleko, zupa krem to idealne i zdrowe rozwiązanie.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KREM:
    1 pietruszka
    1 marchewka
    1 kalafior
    1/2 selera
    2 średnie ziemniaki
    1 por (biała część)
    4 ząbki czosnku
    1 szklanka bulionu drobiowego
    1 szklanka mleka
    40 g masła
    300 g śmietany
    Sól
    Pieprz
    Szczypta chili lub ostrej papryki
    Szczypta imbiru
    GRZANKI:
    Chleb lub kajzerki
    Bazylia
    Oregano
    Oliwa z oliwek
    Sól
    Rozmaryn
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Delikatny krem z białych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Myjemy warzywa, obieramy i kroimy na średnie kostki. Czosnek siekamy.
    2. Do garnka wrzucamy masło i czekamy aż się rozpuści. Później wrzucamy kolejno marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera. Smażymy chwilę. Teraz wrzucamy kalafior, por i posiekany czosnek. Znowu chwilę smażymy.
    3. Czas dodać płynne składniki, dodajemy mleko i bulion. Gotujemy 20-25 min na wolnym ogniu pod przykrywką.
    4. W tym czasie robimy domowe grzanki. Kroimy pieczywo na kostkę. Rozkładamy na blaszce folię aluminiową i kładziemy tam pokrojone pieczywo. Oblewamy je oliwą. Posypujemy przyprawami według uznania. I wstawiamy do piekarnika. Może być 200*C (termoobieg) na około 8 min. do momentu zarumienienia.
    5. Zupę miksujemy, zagęszczamy śmietaną i przyprawiamy.
    6. Podajemy z grzankami i listkiem bazylii.

Porady

Proporcje składników można zmieniać dowoli. zależy co nam zalega w lodówce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować