Klasyczna szarlotka z bezą

3.08 (13 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka jest ciastem które kochamy chyba wszyscy. Ja nie mogę sobie odmówić dokładki. W sadzie właśnie dojrzewają winne jabłka i to idealny czas na jej upieczenie. Zachwyca kruchym maślanym ciastem i nadzieniem jabłkowym bez zbędnych dodatków. Pachnie pięknie i szybko znika. Koniecznie wypróbujcie.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25/30 cm lub podobna



    Składniki:

    Ciasto:

    1,5 szklanki mąki krupczatki

    1,5 szklanki mąki pszennej typ 500

    25 dag masła 82%

    1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%

    5 żółtek

    3 łyżki cukru pudru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Nadzienie:

    1,5 kg kwaśnych jabłek np antonówka

    1 łyżeczka cynamonu

    Ok. 3-4 łyżki cukru (wg uznania)

    1 łyżka soku z cytryny

    1 kisiel cytrynowy



    Beza:

    5 białek

    ½ szklanki drobnego cukru

    2 łyżki skrobi ziemniaczanej

    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

3.08 (13 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka

Klasyczna szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:

    Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto, podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą. Większą częścią wylepić spód formy wyłożonej pergaminem, po nakłuwać widelcem. Włożyć formę z ciastem do lodówki na 30 minut a mniejszą porcję ciasta owinąć w folię i włożyć do lodówki
  • 2. Nadzienie:

    Jabłka oskrobać, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier podlać około 3 łyżkami wody i udusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać, wsypać cynamon, zamieszać, zestawić z ognia wsypać kisiel w proszku i szybko wymieszać.Odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Beza:

    Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając wsypywać po łyżce drobnego cukru aż masa będzie gęsta i lśniąca, na koniec wsypać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.

    Piekarnik nagrzać do 180*c.

    Na dno ciasta wyłożyć masę z lekko wystudzonymi jabłkami oraz rozsmarować na wierzchu bezę, rozłożyć cienkie kawałki reszty ciasta całość piec około 55 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół bez termoobiegu. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Zimne przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować