Pierniczki alpejskie z śmietanowym lukrem

4.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierniczki które nie wymagają żadnego leżakowania, są mięciutkie i mega puchate od razu po upieczeniu. Polane lukrem na bazie kwaśnej śmietany. Ich aromatem z pieczenia przechodzi cały dom. Jest to propozycja dla tych którzy nie mieli czasu aby upiec pierniczki wcześniej. Bez nich nie ma świąt. Choć ich wałkowanie może sprawiać troszkę problemów, ponieważ ciasto jest lepiące to smak wynagradza trud przygotowania. Polecam zrobić je na miodzie gryczanym lub ze spadzi leśnej są przepyszne!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 duże talerze pierniczków:

    ½ kg mąki pszennej tortowej

    ¾ szklanki cukru trzcinowego muscovado

    2 łyżki kakao

    1,5 łyżeczki sody

    1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika

    12 dag masła

    15 dag prawdziwego miodu gryczanego

    100 ml kwaśnej śmietany 18%

    4 żółtka

    2 białka



    Lukier:

    4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pierniczki alpejskie z śmietanowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód przełożyć do rondelka, wsypać kakao, cukier oraz przyprawę do piernika podgrzać na wolnym ogniu do momentu aż wszystko stanie się płynne, wtedy dodać masło i zostawić aż się rozpuści. Masę wymieszać, schłodzić do temperatury pokojowej. śmietanę wymieszać z sodą w kubeczku.

    Białka jaj przelać do miski ubić na sztywną lśniącą pianę, dodać żółtka i całość krótko zmiksować.

    Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, wlać puszystą masę jajeczną , zamieszać łyżką, wlać masę z kakao, dodać śmietanę wymieszaną z sodą i ponownie całość wymieszać łyżką lub ręką. Ciasto będzie dość klejące . Miskę przykryć ściereczką lub folią i wstawić na całą noc do lodówki.
  • 2. Schłodzone ciasto, wałkować partiami na podsypanej stolnicy mąką na grubość 5-7 mm i wycinać wzory i układać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie –pierniczki spor urosną.

    Piekarnik nagrzać do 170*c na grzaniu góra dół, włożyć do nagrzanego pierniczki i piec około 12 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce kuchennej.
  • 3. Lukier:

    Kwaśną śmietaną przełożyć do emaliowanego garnuszka, podgrzewać do momentu zagotowania, do gorącej wsypywać partiami przesiany cukier puder i ucierać do uzyskania gładkiego lśniącego lukru.

    Każdy pierniczek maczać w lukrze i odłożyć na kratkę kuchenną do wyschnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jajka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować