Szarlotka klasyczna

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Bardzo smaczna i chyba lubiana szarlotka. Przepis pochodzi z książki Słodki świat Kasi.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500
    1 duże jajko
    1/2 szk cukru pudru
    250 g masła

    1,5 kg jabłek ( waga po obraniu )
    1/2 szk cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki kaszy manny

    1 łyżka bułki tartej
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka klasyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W robocie z nożami do siekania połączyć składniki ciasta.

    Potem ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na godzinę.
  • 2. Obrane jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon i prażyć aż jabłka zmiękną ale część zostanie w kawałkach.

    Dodać kaszę mannę, wymieszać i wystudzić jabłka.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić częścią ciasta ( ok. 2/3 ) dno i boki.

    Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.

    Nadmiar ciasta wystający ponad jabłka delikatnie zawinąć na jabłka i resztą ciasta zakryć jabłka rwąć ciasto na kawałeczki.
  • 4. Formę wstawić do piekarnika i piec szarlotkę 40 minut.

    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować