Miodowo-owsiane ciasteczka

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie zapomina się smaków dzieciństwa, pewnie dlatego nie mogę zapomnieć miodowych ciasteczek babci które zawsze piekła nam na weekendowy poczęstunek, teraz ja robię je bardzo często, kiedy tylko mamy ochotę na nieco słodkości. Są obłędnie kruche i pachną płatkami jęczmiennymi lub owsianymi, zależy na jakie mam ochotę w danym momencie. Proste do przygotowania i szybkie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 25 sztuk ciasteczek:

    25 dag mąki pszennej

    1 duże jajko

    1 duża pełna łyżka miodu z pomarańczą i goździkami-korzennego

    5 dag miękkiego masła

    5 dag cukru

    2 łyżki drobnych płatków błyskawicznych jęczmiennych lub owsianych

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Cukier puder do oprószenia-niekoniecznie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka maślane

Miodowo-owsiane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę lub matę silikonową, wymieszać z płatkami jęczmiennymi, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać miód i miękkie masło, wbić jajko i całość zagnieść aż ciasto będzie wyrobione i miękkie.

    Z gotowego ciasta urywać kawałki i zrobić kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem zachowując kilkucentymetrowy odstęp. Widelcem lekko rozpłaszczyć .

    Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 12-15 minut. Upieczone wystudzić na blacie, można oprószyć pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otęby owsiane Masło Mąka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować