Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Dziś mam dla Was propozycję na ciepłe śniadanie lub kolację. Są to drożdżowe batony z kiełbasą, serem i łagodnym chutneyem. Zazwyczaj chutney jada się na zimno, ale ja postanowiłam ten stereotyp złamać i wykorzystać go na ciepło. Użyłam łagodnego, bo miałam obawy co do ostrości. Batony jadła moja wnusia, więc nie chciałam, aby były za ostre.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto
    500 g mąki pszennej typ 500
    1 łyżeczka soli
    15 g świeżych drożdży
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/4 szk oleju rzepakowego
    250 ml letniej wody
    1 łyżeczka cukru

    8 kiełbasek pieprzowych (wieprzowych)
    1 słoiczek el chutney łagodny
    ser żółty
    1 jajko
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji.
    Wlać wodę, olej, wsypać mąkę i sól i posiekaną natkę pietruszki.
    Wyrobić ciasto i zostawić je do podrośnięcia.
    Następnie ciasto podzielić na 2 części.
    Każdą wałkować w prostokąt, posmarować porcją chutneyu i rozłożyć na całym cieście plasterki sera.
    Następnie ciasto przekroić na 4 części i na każdej z nich ułożyć kiełbaski.
    Zwinąć w rulony i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każdy baton posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką.
    Zostawić je do podrośnięcia, a potem piec 25 minut w 180 stopniach.
    Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ser żółty Kiełbaski

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować