Białkowe babeczki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Dziś polecam Wam babeczki z jagodami. Jagody wyjęłam z zamrażarki bo czas robić porządki w mrożonkowych zapasach. I dodatkowo do babeczek wykorzystałam same białka. Przyznam, że pierwszy raz piekłam je nie dając całych jajek. I wiecie co ? Babeczki wyszły delikatne i bardzo puszyste. I na dodatek nie zmarnowałam żółtek bo zrobiłam je na pasteryzowanych białkach.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1/2 szk cukru
    150 g płynnego białka
    300 g mąki pszennej typ 500
    100 ml mleka 1,5 %
    100 ml oleju rzepakowego
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    ok. 1 szk mrożonych jagód
    cukier puder do oprószenia babeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Babeczki Babeczki

Białkowe babeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj blachę do pieczenia babeczek i do otworów włóż papilotki. Białka wlej do miski i zacznij ubijać. Gdy zrobi się delikatna pianka zacznij porcjami dodawać cukier cały czas ubijając. Gdy białka są ubite i nie wyczuwasz pod palcami cukru nadal ubijaj i wlewaj małym strumieniem mleko i olej. Gdy już tę czynność skończysz dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
    Gotową masę rozdziel do foremek i na wierzchu rozłóż jagody. Babeczki piecz 20 - 25 minut w zależności od piekarnika w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmij babeczki na kratkę i posyp cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować