Chleb z serem, forsycją i natką pietruszki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Ostatnio dowiedziałam się o cudownych właściwościach forsycji. Postanowiłam więc dodać ją do chleba.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
    300 ml letniej wody
    1 czubata łyżeczka soli
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    4 łyżki oleju
    1 solidna garść świeżych kwiatów forsycji
    1/2 pęczka natki pietruszki
    200 g sera korycińskiego swojskiego wiosennego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z serem, forsycją i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać w misce z cukrem aż będą płynne. Wlać wodę, olej oraz wsypać mąkę, sól i kwiaty forsycji, posiekaną dość grubo natkę pietruszki a także starty na grubych oczkach ser. Wszystko wymieszać, kilka minut wyrabiać ciasto, oprószyć mąką i zostawić przykryte ściereczką do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i uformować bochenek na kształt naszego naczynia. Bochenek zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia. Naczynie żaroodporne umieścić w piekarniku i nastawić temperaturę na 230 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje delikatnie podrośnięty bochenek umieścić w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu uważając aby się nie poparzyć wyjąć chleb na kratkę i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować