Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Święta, Święta, a jak Święta to mnóstwo pomysłów na potrawy. Jednym z nich są drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim. Od jakiegoś czasu kozia broda nie jest już pod ochroną, więc można ją zbierać bez obaw. Ja w tym roku trochę jej zebrałam, więc wrzuciłam ją do farszu na bułeczki. Jak to przy wypiekach drożdżowych bywa, bułeczki najlepsze są na ciepło i będą świetnie smakowały z domowym czerwonym barszczykiem. Takie bułeczki możecie zrobić wcześniej, potem zamrozić i podgrzać w piekarniku przed podaniem. Bo przecież pracę na ten okres trzeba rozkładać, aby potem nie stać od rana do nocy w kuchni.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej typ 00
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 łyżka soli (płaska)
    600 ml letniej wody

    Farsz:
    600 g ugotowanej koziej brody
    300 g sera korycińskiego z czosnkiem
    1 duża cebula
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 garście świeżego szpinaku
    kilka łyżek oleju
    sól
    pieprz
    ostra papryka

    Dodatkowo:
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    czarny i biały sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić drobno pokrojoną kozią brodę i cebulę i smażyć, aż cebulka będzie miękka. Wrzucić szpinak i przyprawy do smaku i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać posiekaną natkę i koperek. W razie konieczności jeszcze farsz doprawić. Wystudzić go i dodać pokrojony lub starty na tarce ser koryciński, wszystko wymieszać.
  • 2. Do miski wrzucić drożdże i rozetrzeć je z cukrem, aż będą płynne. Wlać wodę, olej, wsypać mąkę i sól i połączyć składniki. Następnie wyrobić ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrobić i podzielić na 16 części. Każda z nich wałkować na placki lub rozciągać dłońmi. Na środek każdego placuszka kłaść porcje farszu. Zlepiać bułeczki i układać łączeniem do dołu na blachach (u mnie 2) wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki zostawić do podrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Bułeczki piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Podawać najlepiej na ciepło na przykład z czerwonym barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne Ser żółty Mąka 00

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować