Dziś mam dla Was propozycję na rosół ale w niecodziennej odsłonie. A jest to rosół nie z makaronem jak to przeważnie bywa a z kulkami ryżowymi z dodatkami. Taki rosół jest fajną odmianą tego tradycyjnego.
4 godz.
Dla 1 osoby
Składniki:
na rosół :
500 g szpondra wołowego
1/2 kurczaka
4 marchewki
2 pietruszki ( korzeń )
1/4 dużego selera
1 opalona cebula
2,5 l wody
maggi do smaku ( mrożone liście )
sól do smaku
pieprz do smaku
na kulki :
1 woreczek ryżu basmati ( ugotowanego )
1 garść świeżego szpinaku
2 marchewki z rosołu
mięso z rosołu kurczaka
250 g sera zagrodowego z bazylią i płatkami czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włożyć szponder i kurczaka. Zagotować i gotować 2 godziny na małym ogniu. Potem dodać warzywa i gotować jeszcze godzinę. Dodać przyprawy do smaku i dalej gotować pół godziny. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
2.Ugotowany letni ryż przełożyć do miski. Ser zetrzeć na tarce, wystudzone mięso z kurczaka i szpinak posiekać, marchewkę pokroić w kostkę. Dodać składniki do ryżu i dokładnie połączyć. Formować ryżowe kulki i kłaść za talerze, zalewać gorącym rosołem.
Komentarze