Ziemniaczane kluski z podagrycznikiem i liśćmi rzodkiewki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Dziś mam dla Was propozycję na kluski ziemniaczane z dodatkiem podagrycznika i liści rzodkiewki. Niedawno dowiedziałam się, że to co uważałam za zielsko w moich kwiatach jest cennym zielem. Od tej pory staram się wyrywając go dodawać do różnych potraw. I tu padło na kluski. Są to praktycznie zwykłe kopytka podane z tymi dodatkami i uformowane w kulki. Możecie podać je okraszone z surówką lub z ulubionym sosem. Każda wersja będzie pyszna.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    mąka pszenna
    mąka ziemniaczana
    2 jajka
    1 garść młodych liści podagrycznika
    zdrowe liście z 1 pęczka rzodkiewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Ziemniaczane kluski z podagrycznikiem i liśćmi rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa (ja miałam ziemniaki z dnia poprzedniego).
    W misce wyrównać ziemniaki, podzielić na 4 części i jedną wybrać na bok.
    We wgłębienie wsypać obie mąki w proporcji: 2 części mąki pszennej i 1 część mąki ziemniaczanej.
    Dodać również jajka i posiekane liście rzodkiewki i podagrycznika.
    Połączyć składniki w jednolite ciasto, ale nie za długo, bo masa zrobi się rzadka.
    Masę dzielić i formować kulki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego.
    Kule gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
    Podawać okraszone z surówką z kapusty lub sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować