REKLAMA

Pierogi z kuskusem, pieczarkami, cukinią, marchewką i cebulą

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 78 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Jakiś czas temu robiąc z synową na obiad pierogi, jakoś tak wyszło, że zrobiłam za mało farszu. Długo się nie zastanawiając, zajrzałam do lodówki i do szafek i znalazłam pieczarki, które miały być do pizzy, cukinię, marchewkę (prawie zawsze jest w domu) i wygrzebałam z szafki kuchennej kuskus. Raz, dwa i zrobiłam farsz. I wiecie co? Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że takie dziwne farsze są najlepsze. Do pierogów zrobiłam surówkę z kapusty i był pyszny obiad. Tak więc warto odejść od tradycji i zaszaleć z farszami na pierogi.

opublikowany: 13.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki krupczatki
    250 ml zimnej wody
    2,5 łyżek oleju

    Farsz:
    1 szk kuskus
    300 g pieczarek
    1 cebula
    1 duża marchewka
    1 cukinia
    2 łyżki oleju
    1 szk wody ( gorącej, przegotowanej)
    1/2 pęczka natki pietruszki
    do smaku:
    sól
    pieprz
    czosnek staropolski
    papryka słodka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, cukinię, marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać olej i wrzucić przygotowane składniki oprócz natki i kuskusa. Wszystko podsmażyć prawie do miękkości. Dodać przyprawy, wsypać kuskus i natkę i wymieszać. Zalać wszystko gorącą wodą (można użyć bulionu, ale nie miałam). Zakryć rondel pokrywką i zostawić do momentu, aż kuskus wchłonie cały płyn (od czasu do czasu można przemieszać). Gdy farsz jest gotowy zostawić go do wystudzenia.
  • 2. Do miski wlać wodę i olej, wsypać krupczatkę, wymieszać i zagnieść ciasto. Porcje ciasta wałkować, wycinać krążki. Na środek kłaść porcje farszu, zlepiać pierogi i układać na ściereczce zakrywając je drugą, aby pierogi nie wysychały. Zlepione pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Podawać okraszone lub posypane zieleniną i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magda_Z indeks

Spaghetti wege z pieczarkami, cebulą i cukinią

Bezmięsna odsłona popularnego spaghetti.

kategoria: Dania główne spaghetti opublikowany: 04.04.2014 | wyświetlono: 3157 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: xamelka1 xamelka1

Pasztet drobiowy z pieczarkami,marchewką i cukinią

Z kromką pieczywa smakuje rewelacyjnie

kategoria: Pasztet opublikowany: 09.10.2015 | wyświetlono: 1612 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE