Pasta paprykowa

4 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Dziś coś z przetworów, a jest to pasta paprykowa. Historia przepisu jest długa niczym łańcuszek. Dostałam go od koleżanki, ona dostała go od swojej koleżanki, a mojej znajomej. Znajoma dostała go od kuzynki i to na razie tyle, ale pewnie przekazywanie przepisu sięga dalej. Faktem jest, że pasta jest mega smaczna i możecie ją wykorzystać do wielu potraw, a nawet po prostu posmarować nią pieczywo lub wędlinę czy ser na kanapkach.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 4 kg czerwonej papryki (waga po obraniu)
    700 g koncentratu pomidorowego
    2 op przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    1 czubata łyżka ziół prowansalskich
    5 ząbków czosnku
    4 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    300 ml oleju
    300 g cukru
    1 szk octu
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pasta paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone papryki mielimy na najgrubszych oczkach razem z czosnkiem prosto do dużego garnka. Następnie dodajemy sól, olej i cukier i gotujemy, aż nadmiar soku odparuje. Potem dodajemy przyprawy i koncentrat i gotujemy pastę jeszcze 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dolewamy ocet, gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową pastę (im dłużej gotujemy, tym będzie gęściejsza) przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania wody 10 minut. Wyjmujemy słoiki, studzimy i wynosimy w chłodne i suche miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Koncentrat

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować